Oldalunk a teljesebb felhasználói élmény érdekében cookie-kat (sütiket) használ. elfogadom
Termékek Menü

Mire jó a jóga heveder?

A meditációs párnák mellett a másik leggyakrabban használt eszköz a jógaheveder, amit sokszor szalagnak vagy övnek is hívnak. A leggyakrabban 250 vagy 300 cm hosszú és erős, pamut anyagból készült jógaheveder fém vagy műanyag csattal minden jógagyakorláshoz, különösen az Iyengar jógához javasolt.

A heveder a gyakorlatok pontos kivitelezésének megtanulásában kezdőknek és haladóknak egyaránt nagy segítség lehet. Ez az az eszköz, amely nélkülözhetetlen akkor, ha valaki még nem elég hajlékony, segít, hogy a merevebb ízületek és izmok ellenére mégis pontosan tudjuk végezni az ászanákat. A téglához hasonlóan jó a végtagok hosszának megtoldására. A hajlékonyságfokozó gyakorlatokban a lábadra vagy más helyekre akasztva lehet elősegíteni vele a helyes testhelyzet kialakítását. (Ha például nem érjük el a lábfejünket nyújtott ülésben előrehajolva, akkor a hevedert a talpba akasztva segít nyújtani.) Szokták rögzítésre is használni: lehetséges, hogy az egyik testrészedet a másikhoz kötöd vele, amíg saját magad nem vagy képes abban a pozícióban megtartani őket, ahogyan az szükséges. Ilyen pl. a fejállás, ahol óhatatlanul kicsúszik a könyök eleinte, ezért a két könyököt összekötjük váll szélességben, így egy stabil lesz a fejállás. Egy idő után el lehet engedni a segédeszközöket és azok nélkül is pontosan el lehet végezni a gyakorlatokat.

 

Ha eddig nem használtál hevedert, érdemes beruháznod rá és színesebbé varázsolni gyakorlásod! Rengeteg kitűnő gyakorlat létezik, mely heveder segítségével aktívabb nyújtást, rugalmasabb izmokat, erősebb tartást érhetsz el.